Oteller için e-Fatura Zorunlu mu? Ayrıntıları Nelerdir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Oteller için e-Fatura Zorunlu mu
e-fatura
Yayımlanma Tarihi:
April 12, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı, VUK Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No 535) ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçiş zorunluluğunun sektörel yelpazesi çeşitlenirken, kapsamı genişletildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre e-fatura zorunlu olduğu işletmeler kapsamına, konaklama hizmeti veren işletmeler ve oteller de alındı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in aldığı bu karara göre zorunlu e-fatura uygulamasına dahil olmak için son tarih 1 Temmuz 2022.

GİB, firmaların dijital süreçlere entegre olmasını desteklemek ve e-Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla, geçtiğimiz sene 5 milyon TL olan ciro sınırını 2022 yılında 4 milyon TL’ye çekti. Uzmanlar, gelecek sene bu sınırın 3 milyon TL’ye düşürüleceği öngörüyor.

e-Fatura ve e-fatura arşiv geçişlerinde çeşitlenen sektörel yelpazeye bakıldığında, şirketlerin e-fatura uygulamalarına geçişi hız kazanmaktadır. Yapılan yeni düzenlemelerle de bu yelpazenin genişlediği görülmektedir.

e-Fatura, e-Arşiv gibi tüm e-belgelerin yaygınlık kazanması, koçan maliyeti bazında işletmelere ekonomik faydalar sağlarken, işletmelerin fatura kesme zorunluluğunu daha kısa sürede halletmelerine yardımcı olmaktadır. Bu sayede işletmeler e-faturalarla zaman kazanırken, bunları saklama, konusunda bulut sistemin getirdiği teknoloji ve güvenden de istifade edebilmekte, faturalarını yıllarca kaybolmadan, güvenle saklayabilmektedirler.

Dijital Süreçlerle Birlikte e-Dönüşüm Yaygınlaşıyor

Günden güne birçok işletmenin e-fatura kapsamına alınması, Türkiye’nin e-dönüşüm uygulamalarında kesin adımlar attığının bir göstergesi olarak yorumlanmaktadır. Zorunlu e-fatura arşiv uygulamalarının işletmeler bazında yaygınlık kazanmasıyla dijital sistemlere geçişin de önü açılmaktadır.

Yayımlanan tebliğde; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerden yatırım ya da işletme belgesi alan ve bununla beraber konaklama hizmeti veren işletmeler için e-fatura ve e-belge zorunluluğu getirildi. Tebliğe göre, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor. Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor.

Tebliğin tam kapsamı; “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. b) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile ihtiyari olarak uygulamaya dahil olan mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenlemeleri ve almaları gereken faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur.”

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır? Otellerde e-Fatura Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre, e faturaya geçiş zorunluluğu ile birlikte e-fatura kullanıcısı olanlara e-Fatura, olmayanlara e-arşiv fatura kesilmesi gerekmektedir. Bu e-fatura sistemine dahil olmak isteyen tüzel kişilerin, Mali Mühür temin etmeleri gerekirken, gerçek kişilerin ise e-İmza edinmeleri gerekir. Bu bağlamda GİB ile anlaşmalı olan tercih edilen özel entegratörle e-fatura anlaşması yapılması gerekli kontrollerin ardından ilgili firmaya işlemin onaylandığında dair aktivasyon bağlantısı gönderilmesi gerekmektedir.

Otel İşletmecileri için Fatura Kesmenin Artık KolayBi’ Yolu Var!

Oldukça zor gibi gözüken bu süreçte KolayBi’ Ön Muhasebe Uygulaması olarak sizin için hallederken, size zaman kazandırarak işlerinize odaklanmanızı sağlıyoruz. Ortalama bir internet kullanıcısının bile kolaylıkla kullanabileceği KolayBi’ Ön Muhasebe Uygulaması, firmalara 365 derece çözümler sunar.

GİB onaylı KolayBi’ Ön Muhasebe Uygulaması, güvenilir bulut sistem yapısıyla kullanıcılara bütün e-belge türlerinde benzersiz ayrıcalıklar sunar:

  • Size her zaman destek verecek profesyonel bir ekip ile bütün süreçlerinizde yanınızda!
  • Kolay kullanım sunan etkin arayüzü sayesine işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebilme kolaylığı,
  • Bütün cihaz ve sistemler ile uyumlu çalışan bir sunarak ister mobil cihazlarınızdan isterseniz masaüstünden bağlanın
  • GİB entegratörü ve 21 banka ile uyumlu olarak çalışan KolayBi’ den şimdi faydalanın!

Konaklama hizmeti veren kişiler için en kolay e-fatura uygulaması KolayBi’yi aşağıdaki butona tıklayarak 14 gün ücretsiz olarak deneyin! Dilediğiniz her yerden bağlanın.

Şimdi Ücretsiz Deneyin!

No items found.

Oteller için e-Fatura Zorunlu mu? Ayrıntıları Nelerdir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı